Czym skorupka za młodu nasiąknie… czyli zdrowe menu w żłobku to podstawa!

żłobek Rzeszów zdrowa żywność

Czym skorupka za młodu nasiąknie… czyli zdrowe menu w żłobku to podstawa!

Znacie przysłowie „Czym skorupka za młodu nasiąknie…”? Jest aktualne w wielu dziedzinach życia. Doskonale wpisuje się także w kwestie związane z żywieniem maluszków, gdyż – jak pokazują kolejne badania naukowe – prawidłowe nawyki, wypracowane w zakresie diety w pierwszych latach życia – procentują w przyszłości.

Dzieci, które od początku przygody ze stałymi pokarmami jedzą zdrowe, pełnowartościowe pokarmy, o wiele rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe itp.

Lisek Urwisek – żłobek w Rzeszowie ze zdrową żywnością

Warto więc zadbać o to, aby maluszek jadł zdrowo. W dodatku nie tylko w domu, ale także w żłobku czy w przedszkolu, gdzie niejednokrotnie spędza wiele godzin w ciągu dnia i je główne posiłki. Wybierając żłobek w Rzeszowie, zapoznaj się zawsze z menu i dowiedz się, co na co dzień jedzą dzieci. To bardzo ważne!

Dzisiaj maluchy jedzą stanowczo za mało warzyw oraz owoców, spożywają za to ogromne ilości cukru, także ukrytego, który prowadzi do nawagi, otyłości i – paradoksalnie – niedożywienia organizmu. Także stosowanie słodyczy jako nagrody jest poważnym błędem żywieniowym, który może odcisnąć piętno na całym późniejszym życiu dziecka.

Żłobek w Rzeszowie Lisek Urwisek – idealne menu dla Twojego dziecka

Podstawą w żywieniu dzieci powinny być wartościowe produkty i regularne posiłki. Urozmaicone menu, kolorowe, atrakcyjne wizualnie zachęci dziecko do jedzenia, nawet jeżeli na talerzu pojawi się nielubiane do tej pory warzywo czy owoc.

Jakie produkty powinno zawierać zdrowe menu maluszka? Są to przede wszystkim :

  • pełnowartościowe produkty zbożowe: pieczywo z mąki pełnoziarnistej, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie i orkiszowe, makarony pełnoziarniste, pierogi, naleśniki, ciasta i ciasta TYLKO z mąki pełnoziarnistej, ewentualnie czyste chrupki kukurydziane;
  • owoce i warzywa sezonowe, suszone owoce bezsiarkowe, soki owocowe i warzywne, najlepiej rozcieńczone wodą, bez dodatku cukru, rośliny strączkowe;
  • mięsa i wędliny dobrej jakości, przede wszystkim duszone, pieczone oraz gotowane, ryby, zwłaszcza morskie;
  • jaja i nabiał bez dodatków; najlepiej biały twaróg, jogurt naturalny, rzadziej ser żółty;
  • zdrowe tłuszcze: pełne masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy i migdały;
  • cukry i słodycze: lepiej, żeby nie było ich w diecie dziecka, ale jeżeli chcemy osłodzić maluszkowi życie, wybierajmy zdrowe produkty: syrop klonowy, miód naturalny, suszone owoce, batony z bakalii i płatków bez dodatku cukru, ciasta domowe, pieczone z mąk mieszanych, słodzone miodem;
  • napoje bez dodatku cukru: czysta woda, domowe kompoty, niesłodzone soki, herbaty ziołowe i owocowe.

Pamiętaj, że warto wypracowywać prawidłowe nawyki żywieniowe już u najmłodszych dzieci. Zaprocentuje to w przyszłości i będzie stanowiło doskonały element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.